Gelozia este o boală grea

Gelozia este o boală grea și apare în viața fiecăruia. Este o stare ce oscilează între ură și iubire, între realitate și protecție. Gelozia este o boală atât de grea, o problemă atât de universală. Încât mai degrabă trebuie să te aranjezi cu ea decât să-ți faci iluzii că ar putea fi învinsă sau chiar extirpată. Gelozia este un conflict relațional între trei oameni… obișnuind a se întâmpla între doi indivizi de același sex și unul de sex opus. Cel mai gelos este cel a cărui relație de durată a fost violată, și poate fi soțul sau soția, iubitul sau iubita. În zilele noaste gelozia e considerata o trăire absolut normală, chiar o dovadă de dragoste.

Gelozia este o boală grea, normal se compune din:

 1. Durerea pentru persoana iubită, presupus pierdută. Ce știm despre gelozie? – csid.ro
 2. Jignire narcisică, adică jignirea celui retrogradat și atins într-un punct central al sentimentului de sine.
 3. Sentimente ostile față de rival. Vrei să înveți cum să scapi de gelozie? – cabinetclaudiumanea.ro
 4. Sentimente ostile, autocritică ce vizează contribuția proprie la pierdere.
 5. Uneori agresivitatea față de persoana iubită sau o răceală impersonală.

Sentimentul: Gelozia este o boală grea

Și sentimentele au o istorie și față de gelozie! Știința are o poziție pe care a luat-o odată cu dezvoltarea cunoștințelor și teoriilor de medicină. În psihiatrie medicii au studiat mai întâi gelozia maladivă sau obsesivă. Aceasta a fost inclusă în cercetarea paranoiei. În 1905 se face prima cercetare asupra fenomenului general de gelozie. Descrierea sentimentului făcută de Gesell ne arată cât de puțin s-au schimbat oamenii în relațiile lor psihice și sociale. Gelozia este un cancer mental, o amărăciune.

Gelozia apare ca fiind cea mai dureroasă dintre emoțiile umane. Dacă gelozia infantilă este fățișă, agresivă și instinctuală, la pubertate.. gelozia este însoțită de melancolie și depresie. Apărută foarte timpuriu în istoria omenirii, gelozia este o conștiință de sine. Conținutul este determinat de rivalitatea instinctivă moștenită de la regnul animal… și de influentele mediului ambient social. Ea se dezvoltă transformându-se în forme complexe și rafinate, paralel cu diferențierea conștiinței de sine. Gelozia este sufletul dragostei. Gelozia puternică într-o dragoste frumoasă este ca o toamnă în mijlocul unei veri toride!

Ce este gelozia?

În 1911 Friedmann dă geloziei o definiție… sentimental care apare într-o concurență sau în implicarea altcuiva într-un domeniu de activitate. Intens marcat sentimental și se percepe ca un sentiment penibil de iritare … asociată cu dorința de a-l alunga pe concurent. Gelozia este tiranul regatului iubirii.

La Freud, iubirea este întotdeauna ambivalentă. Ceea ce uzual numim iubire, conține întotdeauna și ură, una dintre funcțiile iubirii este de a face ca ura să fie inofensivă. Iubirea singură este oarecum o abstracție nerealistă, o amărăciune. În 1922 Freud vorbește despre gelozie asemănând-o cu doliul. La indivizii la care ea nu se manifestă a tras concluzia că ea există în viața psihica… inconștientă însă este supusa unei refulări puternice. Acolo unde ea se manifestă intens și anormal se poate clasifica pe trei nivele… concurențială sau normală, proiectată și delirantă. Gelozia e durerea de a vedea pe altul posedând ce posedăm.

Gelozia este un tip de fobie! O frică irațională cauzată de existența unor gânduri negative automate. Care poate distruge până și cele mai serioase relații. Gelozia înseamnă exagerare la maximum. Dacă ți-a plăcut articolul despre „Gelozia este o boală grea”, ne puteți lăsa comentarii …

Citate despre gelozie
 • Gelozia este o patima care caută cu tot dinadinsul motive de suferință.
 • Gelozia este sentimentul care te face ridicol și te înjosește. Gelozia este umbra iubirii.
 • Cel care iubește nu se îndoiește de nimic sau se îndoiește de toate.
 • Reprimă-ți invidia față de omul excepțional, învață să-l înțelegi și să-l prețuiești.
 • Gelozia ia naștere odată cu dragostea, dar nu moare odată cu ea.
 • Iubește puțin cel ce poate spune prin cuvinte cât iubește.
 • Nu există glorie mai mare decât dragostea și pedeapsă mai mare ca gelozia.
 • Dacă eu te vreau pe tine, nu-ți face grijă pentru cine mă vrea pe mine.
 • Fericirea nu este ceva gata făcut. Ea vine din propriile tale acțiuni.
 • Cel mai mare laș e acela care trezește iubirea unei femei fără intenția de a o iubi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.